just wanna have bright smile everyday ^^

Friday, March 18, 2011

minggu yang penuh dengan aktiviti tapi saya tidak stress sedikit pun sebab.... XD~

minggu ni sangat la banyak bende
isnin : hantar esemen geotech, practise PCS
selasa : present PCS, kerja2 event, meeting (kelas pack mcm hape)
rabu : hantar lab report + test geotech
khamis : test theory of structure (kelas pack giler hari ni),meeting
jumaat : hantar esemen TOS ,test prob stat

begitu la seminggu yang tiba2 pack mcm hape
bese x de la pack gitu
XD~

jadi nak kongsi sedikit tip dari diri sendiri tentang macam mana nak kurangkan stress time2 busy ^_^

1. cukup tidur dan rehat
mcm mana busy pun malam aku tetap tidur kul 11 or 12
tidur dalam 6,7 jam
if cukup rehat pagi bangun segar dan ceria XD~

2. jangan tidur lepas subuh
serius bila x tidur lepas subuh
rasa macam banyak masa ja. 
belajar pagi2, siapkan esemen, report apa2 ja la

3. makan sarapan
hepi je dpt isi perut yang bunyi lagu keroncong sebatu leh dgr =P
n ada banyak tenaga untuk hari yang busy

4. jangan tangguh kerja
ade masa even sekejap pun, buat la kerja2 yang ada
t xde la stress saat2 akhir

5. pastikan meja study bersih dan ade ruang yang luas untuk wat kerja
jangan buh buku2 or bnde yang serabut kecuali bende2 yang perlu ja. 
sedia kan mmg ruang ats meja 2 untuk study
bende2 len campak kat ruang lain ats meja 2 XD~
kalau meja serabut akan membuatkan diri anda lagi serabut =)

6. minum banyak air dan berehat bila penat dan duduk tarik nafas dalam2
minum air dan tarik nafas dalam2 bila penat dapat memberi oksigen pada otak
kalau dah study berjam2 rehat la dlm 30 min pun ckup
baring ats katil
tenangkan diri

7. berbual2 dan gelak2 dgn kwn2
jgn la time busy asik stress ja
xnak bercakap dengan org
ketawa boleh kurgkan stress
tapi jgn la sampai duk gosip2 lama2
kerja 1 pun x jalan

8. berfikiran positif
contoh= semoga dipermudahkan =)

9. x faham tanya kawan
t xde la stress sorg2

10. sembahyang (doa) dengan tenang dan bantu kawan2 =)

11. kalau orang sakitkan hati kita, just ignore dan senyum sahaja =)



No comments:

Post a Comment