just wanna have bright smile everyday ^^

Saturday, April 16, 2011

antara mulut longkang dengan cakap kasar =)

entry ni xde kaitan dengan yang hidup
mahupun yang sudah 
meninggal dunia
just a general topic
from my perception
mulut longkang bukan la
maksud dia busuk macam longkang
or memang mulut buat dari longkang
mulut longkang ni
istilah diberi bagi mereka
yang cakap ikut suka hati
yang pedas + menyakitkan hati orang lain
maybe kasar n maybe x kasar
tapi leh jadi direct menyindir
or indirectly menyindir
kalau cakap kasar pula
bahasa ja kasar
tapi xde istilah untuk sakitkan hati orang
contohnya
macam ayah la
nak bagi barang mesti garang
cakap kasar2
tapi last2 dapat gak kan
kalau mintak kat ayah
=)
kalau mulut longkang pun nak gak hati sensitifkan
sakitkan hati org xpe kan
tapi orang sakitkan hati dia
marah x ingat
orang yang mulut longkang ni leh di klasifikasikan sebagai 
orang yang pentingkan diri sendiri
fikir2kan la sendiri
kita ni kategori mulut longkang ke cakap kasar
   

16 comments:

  1. "fikir2kan la sendiri
    kita ni kategori mulut longkang ke cakap kasar?"
    kau dlm kategori mna?

    ReplyDelete
  2. aku tahu aku xde la baik sangat. tapi kadang2 aku cakap a bit kasar maybe bcoz i was born this way.

    ReplyDelete
  3. leh...
    yeke camtu
    aku tgok kadang kadang longkang jugak mulut kau.
    siap berkerak lagi kat tepi tepi tu
    eiii
    mungkin ade orang xperasan yang die mulut longkang.
    contohnye macam kau lah.
    ha ha ha

    ReplyDelete
  4. pembaca2 sekalian. ini adalah contoh terbaik dari anonymous ayat2 longkang. siapa2 rasa nak belajar boleh la tanya kat dia ye =)

    ReplyDelete
  5. cermin diri tu dulu baru nk post something kt blog kau ne.
    xhabis2 nk judge org.
    bg aku better kau jg peribadi n hidup kau dulu bru kau leh menyibuk dlm hidup org lain.rimas la.
    lg stu,kalau kau rse mulut kau xcm longkang,no need to post that kind of entry.such a useless!
    sbb kite manusia ne alpa.salu blame org lain,tp xsedar,diri kite sndr wt silap.

    ReplyDelete
  6. lagi longkang ayat ni. ok2 mungkin orang boleh guna ayat anda ni.
    "entry ni xde kaitan dengan yang hidup
    mahupun yang sudah
    meninggal dunia
    just a general topic
    from my perception"
    ayat aku ni x ditujakan pada sapa2
    kenapa nak hot sangat ni??
    lilek2 sudey =)
    kalau 'rimas la'
    xyah la baca blog ni
    nanti lagi rimas
    lagi 1 kan saudari,
    "no need to post that kind of entry.such a useless!"
    just want 2 say sesuatu
    jangan ambil hati ye
    ini blog saya
    jadi hak saya nak tulis apa pun
    macam saudari yang suka2 hati ja nak komen apa2 kat blog saya =)
    btw thankx baca
    sangat hargai

    ReplyDelete
  7. mna kau tau y komen ni saudari?
    ha ha ha.
    kau mmg tau semuanya kan?

    ReplyDelete
  8. berdasarkan definisi kau..
    "mulut longkang ni
    istilah diberi bagi mereka
    yang cakap ikut suka hati
    yang pedas + menyakitkan hati orang lain
    maybe kasar n maybe x kasar
    tapi leh jadi direct menyindir
    or indirectly menyindir"
    dan komen2 kau kat atas ni telah menyakitkan hati aku.jadi kau dlm ketogori mulut longkangla.
    betul x?dan kalau kau sakit hati ngn komen aku ni..maka nya aku pun longkangla.
    eh.eh.eh..kte sama2 longkangla.
    suka.suka.suka.
    ley jd kawan baik ni.

    ReplyDelete
  9. to anonymous or whoever you are....

    stop being childish and interrupt the freedom of this blogger to express her own opinion coz i bet you did that too. this is her blog in the first place and therefore you should respect whatever ideas written by her. and in the case of the 'mulut longkang' post, i won't bother if i wasn't one of that kind. but the way you post your reply shows the other way around.

    just a lil advice to all of you, be a grown up and get a life. the way you act is not how a grown up should act... LOL

    ReplyDelete
  10. to all the offending anonymous:

    congrats. this shows a lot about your level of maturity.

    ReplyDelete
  11. to offending anonymous:
    tulisan atau karya sesebuah blog adalah pandangan peribadi. seperti yg dh dinyatakan penulis, x de kene mengene ngan spe2. kalau tulisan tu baik jd kan la pengajaran, klu kurang memuaskan btulkn la. x perlu la nk mengutuk2 nie.. tpt public kot. korg nie umur brape ek?? klu msh bdk sekolah agi mintak maaf.. psl komen nie cume tuk plajar u sahaja.. tq...

    ReplyDelete
  12. to anonymous or whoever you are...
    especially y speaking kat atas ni.

    kalau la blog ni tempat tuk meluahkan pendapat scra individu..dan itu merupakan hak pencipta blog itu sendiri...masa kan ada kes saman menyaman antara penulis blog..malahan ada yang masuk penjara kerana kata2 y mereka publish kan scra umum.jadi dimanakah fakta menulis blog itu adalah hak penulis blog itu sendiri?

    jadi kpd semua penulis blog..ye.mmg ini blog anda.hak anda.anda telahpun menulis dan anda kene bersiap sedia terima kritikan.kalau rasa xboley nk terima kritikan org lain..sy nasihatkan sila la delete blog anda.anda tak cukup kuat dgn alabi anda dan anda tidak hebat untuk berbicara dgn kata2 y sempurna.

    ReplyDelete
  13. blog2 yg disaman adalah kerana penulisan ditujukn pd org tertentu. boleh dikira sbg fitnah dah disaman oleh sesetgh pihak. penulisan yg ditulis penulis ini sy nmpk tidak menujukan pd sesiapa. ni klu masuk mahkamah pown kes ditolak sebab tiada kaitan dgn spe2. nk tanye stu.. terasa sgt ke dgn penulisan nie??

    ReplyDelete
  14. this is the 'anonymous y speaking kat atas tadi',
    since there are many anonymous here. now that i use my real name instead of being anonymous. those who posted as anonymous is not dare enough to use their real name i supposed. here goes my words...

    to all anonymous, there are no specific names mentioned in the post above. lets say if your name is 'Joyah', I can't even find a single Joyah in the above post. and how pathetic you are to mention about the suing-thing right? yes you can criticize but not in the sense that you may write anything (especially as Anonymous, wth) to condemn the person who are expressing her own thoughts. and there is no need for alibi. again there's no things such as 'berbicara dgn kata2 y sempurna' because we are human and i don't expect anyone to be sempurna except Allah. and yes, I am not hebat like you!! no one is born hebat i guess. but i think you considered urself as hebat and that is why you dared enough to condemn others. yeay! *clap clap*

    ReplyDelete
  15. dude..camonla.
    berhenti disini.
    rimas aku.
    see..aku pki google account terus.
    xde nk jadi anon ke..tulis nama ke..
    kite sume hebat.
    ciptaan Allah mmg hebat.
    yeay.clap.clap.clap. to cik syarifah n semua anon2 diatas.
    y ckp bi ke..y bermadah pujangga ke.
    sume hebatla.
    clap.clap.clap.
    mari kite clap.clap.clap bersama2.

    ReplyDelete
  16. siapa2 yang pernah kene kata2 "longkang" dari penulis blog ini mesti marah bila baca post ni.
    dan pada siapa yang xpernah kene kata2 "longkang" dari penulis blog ni pasti xkan marah.
    hehehe..no offence.just my opinion.

    ReplyDelete