just wanna have bright smile everyday ^^

Wednesday, July 13, 2011

minum kopi + high fat food = double sugar level ???

ok
di pagi hari sabtu yang hening ni
baru lah saya ada masa nak menaip sesuatu
post yang tergendala sejak hari rabu ni
ehehehehe



bagi mereka yang takutkan diabetes akan menyerang diri anda, anda seharusnya mengambil langkah berhati2. kalau tidak buruk padahnya. hahahaha.memang banyak risikonya. faktor paling penting diabetes mesti la kadar pengambilan gula yang melampau2. apa yang membuatkan  lagi penyakit ini boleh meningkat 

kopi + fat = double sugar 

seperti yang kita tahu,

 kopi = kaya dengan caffeine [teh dan nescafe pun ada caffein]

caffeine + fatty food = increase the sugar level + blood sugar level stay longer

banyak betulkan equation. hahahaha

ok mari kita baca sedikit kajian dari salah satu web ini :

"In this study, healthy men were asked to drink about 1 gram of fat for each kilogram of beverage weight. Six hours later they were given the next menu that consists of sugar drinks[coffee].As a result, the subject of blood sugar levels rose to 32 percent higher than people who do not consumes fat.

"The researchers also tested the effect of caffeinated coffee in combination with fatty foods. For this test, the researchers gave participants caffeinated coffee drinks 5 hours after ingesting the fat. An hour later given a sugar drink.
The results showed that blood sugar levels increased by 65 percent compared with participants who did not consume coffee and fat."

tiba2 kan saya terfikir kan ayah angkat saya dulu. dia suka sangat minum kopi and makan roti canai, nasi lemak kat warung tiap2 hari. bila dah tua, dia dapat diabetes teruk sangat. sampai main potong2 jari kaki. and akhirnya kaki dia kene potong. sob sob sob.x akhirnya lagi. akhirnya beliau telah ke rahmatullah sebab diabetes yang teruk. huhuhuh. jadi, kalau korang rasa sayang kan siapa2 yang suka buat perkara di atas ini. tolong la nasihat. anda mampu merubahnya. [eceh~ macam tagline lak. hehehe]



2 comments:

  1. Week.... Tlis la skrg....XD~~~ nk bce nie...

    ReplyDelete
  2. Nk minum kopi sllu la.....mcm best jer...huhuXD~~

    ReplyDelete